Kolsyrat vatten kan framställas på olika sätt. I vissa naturliga källor runt om i världen kan man hitta naturligt kolsyrat vatten, det var från dem man först intresserad av att dricka kolsyrat vatten. Perrier är idag ett av de kändaste märkena för naturligt kolsyrat vatten. Vattnet tas idag upp från källan separat och kolsyran tillsätts i efterhand, det är dock källans egen kolsyra som tillsätts. På detta vis utvinns naturligt kolsyrat vatten från flera olika källor runt om i världen.

Intresset för kolsyrat vatten började för längesedan, man insåg att kolsyra var en frisk ingrediens i vatten som gjorde det både rikare på smak och fräschör. Idag är efterfrågan enorm, vi köper hem kolsyrat vatten i litervis, antingen det är mineralvatten, smaksatt bordsvatten eller läsk så vill vi ha våra bubblor. Marknaden är enorm och de stora läskbolagen tjänar massor av pengar.

All denna konsumtion av kolsyrat vatten och läsk medför dock vissa negativa effekter för miljön. Vatten som kolsyresätts i Sydamerika kan mycket väl hamna i våra svenska kylskåp. Tänk vilken enorm transportsträcka det innebär och hur mycket giftiga avgaser som släpps ut på vägen. Sedan finns problemet med allt avfall som uppstår av alla tomma flaskor och burkar också. Kanske pantsystemet fungerar relativt bra i Sverige, men utomlands är detta system ganska sällsynt.

Vad man som kolsyreälskare kan göra om man vill fortsätta att dricka sitt kolsyrade vatten utan dåligt samvete, är att börja tillsätta kolsyran själv. I Sverige har vi fantastiskt rent kranvatten som ständigt ligger under hårdgranskning. Kranvattnet är vårt mest kontrollerade livsmedel och kraven för rent vatten är mycket höga. Om man kolsyrar sitt eget kranvatten slipper man en massa tomma flaskor och man kan känna att man bidrar till en bättre miljö.

Genom att kolsyra sitt kranvatten sparar man dessutom lite pengar. En liter vatten i affären kostar runt 10 kronor, det är 1000 gånger mer än det vi betalar för vårt ypperliga kranvatten. Man har räknat ut att kostnaden för 1 liter kranvatten är ca 1-1,5 öre, så även om en kolsyremaskin innebär en viss investering så blir ens kolsyrade vatten i längden betydligt billigare om man kolsyrar det själv. Det kolsyrade vattnet kan desutom smaksättas på samma sätt som Loka och Ramlösa gör med sina flaskvatten. AGA har 4 goda aromer, Aromhuset har 16 stycken, vilket idag är världens största sortiment bordsvattenaromer. Finns bara hos välsorterade kolsyreåterförsäljare samt för leverans direkt hem i brevlådan från allt-fraktfritt.com.

En funktionell kolsyremaskin hittar man idag för mellan 500-1000 kronor, det finns givetvis dyrare varianter där mycket fokus ligger på snygg design. Våra stora märken är idag Sodastream, som var först i världen med att tillverka kolsyremaskin, och Wassermaxx från AGA, som är specialister på kolsyra. Båda maskinerna är bra och ännu en stor fördel med att ha en egen kolsyremaskin är att man själv kan bestämma hur mycket kolsyra man vill ha i sitt vatten.

Går man steget längre så låter man få en carbonator installerad direkt i köksvasken, på så sätt behöver man bara öppna kranen och ut kommer det kolsyrade vattnet, kallt, krispigt och redo att släcka törsten. En carbonator är alltså en kolsyrekran vars aggregat fästes under vasken. Dess gaspatron räcker till ca 50 liter vatten och kan bytas ut hos ens återförsäljare. Större carbonatorer med kylare från t.ex beerbar (sodabutler.se) har en större CO2 flaska som gör kolsyran rejält billig. Kolsyrat vatten släcker törsten på ett hälsosamt sätt och är mycket festligare än vanligt vatten.