Alcojet är bubbelföretaget Sodastreams ledande kolsyreflaska. Den allra första kolsyremaskinen för hemmabruk kom ut på den engelska marknaden år 1955, men det var inte förrän på 70- och 80-talen som det allmänna intresset för sodastreamers verkligen tog fart. Än idag är kolsyremaskiner nostalgiskt förknippade med dessa årtionden, men efter att intresset för kolsyremaskiner har varit ganska svalt under 90-talet så har intresset det tagit ny fart de senaste åren – och det med besked!

Idag säljs både kolsyremaskiner och dess tillbehör som kolsyreflaska – även kallad gaspatron eller co2 cylinder – och smaksättare som aldrig förr. Marknaden erbjuder mängder av produkter i alla prislägen. När man t ex köper en ny Sodastream eller Wassermaxx –  vilka idag är de ledande märkena på marknaden – så får man i regel alla nödvändiga tillbehör med i paketet.

Priset för en ny kolsyremaskin varierar kraftigt, en billig variant, t ex Sodastream Genesis eller Sodastream Jet, kan man hitta för runt 600 kronor, medan taket för en dyr går ganska högt, t ex Sodastream Penguin med sin läckra design och snygga glasflaskor. På alla kolsyremaskiner, som Sodastream Penguin, kan man själv välja hur mycket kolsyra man vill ha i sitt sodavatten, lite för svagt kolsyrat bordsvatten, eller mycket för riktigt bubblig läsk. Dock så kan SodaStream Design sätta till mer kolsyra än någon annan läskmaskin.

Nödvändiga tillbehör för att kunna gå rakt hem och börja kolsyra sitt vatten är en gaspatron samt passande PET-flaska som är gjord i antingen plast, glas eller metall. PET-flaskorna man får med i sitt startpaket är till för återanvändning, så en skön aspekt av att kolsyra sin dricka hemma är att man slipper bidra till miljöförstöring genom onödiga transporter och överdrivet avfall.

Sodastream har dessutom ett brett sortiment av smaker som man kan tillsätta för att göra sitt bubbelvatten till läsk. Listan över Sodastream smaker är idag ganska lång och innehåller allt från fruktiga smaker till klassisk cola, light-smaker som är sötade med aspartam, samt svagare smaker som passar perfekt till bordsvatten. Varje smaksättare räcker till upp till 12 liter vatten, förutom de svagare smakerna som kan räcka ända upp till 50 liter!

Kanske mer intressant idag är smaker för kolsyrat vatten. SodaStream har 3 smaker under namnet MyWater, AGA Wassermaxx har 4 smaker och Aromhuset har ca 20 smaker som dessutom kan blandas med varandra. Så man kan aldrig tröttna. Smaksatt kolsyrat vatten där man själv kan välja styrka på kolsyra och smak är jättegott. Så många som tröttnat på bara kolsyrat vatten och gått och köpt smaksatt Ramlösa och Loka istället kommer nog att ta fram läskmaskinen igen.

När ens Alcojet, eller annan CO2 gasflaska, är slut så kan man ta den tomma flaskan till närmaste återförsäljare av liknande produkter, bensinmack eller annan kolsyreleverantör för  utbyte mot en ny, full gasflaska. Man kan givetvis också köpa en ny gaspatron när den gamla tar slut, men det är betydligt dyrare och ganska onödigt. Det smartaste är att ha 2 kolsyreflaskor för kolsyran tar alltid slut vid sämsta möjliga tillfälle. Då bytar man bara och går sedan och bytar patronen mot en fylld i lugn och ro.

Alcojet passar i alla nya läskmaskiner, även Wassermaxx – och vise versa. För numera är kopplingarna (gängorna) standardiserade så att olyckor inte skall kunna ske genom att fel gas kopplas in, t.ex. kolsyra i stället för syre på sjukhus.

Kolsyra uppkommer naturligt om man lämnar socker att jäsa i en miljö där inte mycket syre släpps in. Det är t ex så man får fram bubblor i öl, cider och mousserande vin. Kolsyra är en gas med den kemiska konstellationen co2 och när denna gas kommer i kontakt med vatten så bildas små koldioxidfyllda bubblor – vår älskade kolsyra! Kolsyra bär smaker på ett fantastiskt sätt och är därför genialiskt att sätta till sin favoritdryck.

Som sagt, tycker man om kolsyra i sitt vatten, eller är tokig i läsk, är det en väldigt rolig och god investering att införskaffa en kolsyremaskin. Sodastream är flaggskeppet för kolsyremaskiner världen över och har funnits med i spelet sedan begynnelsen. Alcojet är Sodastreams primära gaspatron och lätt att få tag på hos alla återförsäljare.