Med dagens sodastream gör du snabbt och enkelt bubblande bordsvatten och läsk i många olika smaker. Direkt från kranen ner i flaska, bubblande och klart att dricka på några sekunder.

Som med allt finns det en historia med den kolsyrade vattnet, från att varit en del överklassens livstil med soft-drinks till dagens moderna kolsyremaskin med många möjligheter.

Föregångaren till maskinen, skapades det 1903 av Guy Hugh Gilbey i London och såldes i huvudsak till överklassen (inklusive det kungliga hushållet). Den första maskinen för hembruk producerades 1955 var The SodaStream ursprungligen för marknaden i Storbritannien, men senare spred den sig till andra länder.

Sodastream och alkohol.

Man förknippar ofta kolsyrat vatten eller club soda med alkoholdrycker, det var en trend eller en sort av en livstil som man ville föra fram då. Många har säkert minnen från TV-serier som Arvingarna eller Helgonet med Roger Moore med sin vita Volvo P1800, senare på 1980-talet kom även TV-serien Dallas som blev mycket populär, de sågs av många över hela världen.
I stället för den, soft-drinks stilen som har varit dominerande de senaste decennierna, har nu de olika sodastream företagen idag tagit fasta på den växande hälsomedvetande stilen. Där man tar fasta på hälsa och den vardagslyx som kolsyrat vatten kan ge till den moderna människan.

Sodastreamer en modern produkt
Dagens soda stream är en modern köksmaskin med vilken du tillsätter kolsyra till ditt vanliga kranvatten. För att göra kolsyrat vatten behövs förstås en kolsyretub, den köper man hos sin närmaste vitvaruaffär.

Man har även tagit fasta på säkerheten på sina produkter man får endast använda flaskor som är tillverkade för maskinen och inga andra på grund av säkerheten. Varje flaska har även ett bäst-före datum som visar när du inte längre bör använda din flaska.

Dagens sodastreamer är nyttigare än någonsin, de nya smaktillsatserna innehåller betydligt mindre socker än vad som fanns i de gamla smakerna. De små flaskorna med smakessens är mycket kompakta – du kan hushålla med många olika smaker utan att det stjäl någon större plats.

Många gånger har dessa smaktillsatser mindre socker än de flesta läsprodukter du köper i affären. Man har även tagit fram många helt sockerfria alternativ.

Sodastream är både ekonomiskt och miljövänlig
Det blir billigt att göra kolsyrad läsk med en sodastream! För att inte tala om kolsyrat vatten – att kolsyra eget bordsvatten kostar bara en bråkdel med en soda streamer jämfört med om du köper flaskor i butik.

En annan stor vinst för den enskilde och för miljön är att du slipper ”pantkarusellen”, man glömmer lätt bort att alla transporter och den stora tillverkningsbelastning som dessa PET-flaskor utgör mot den globala miljön.